Październik
Uczniowie z klasy Ib na zajęciach edukacyjnych własnoręcznie przygotowali pyszną, witaminową sałatkę. Dzieci przyniosły z domów różne świeże owoce. Były jabłka, gruszki i śliwki. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Na początku dokładnie umyliśmy rączki. Każdy dostał deskę oraz nożyk, które zostały zakupione w ramach programu Laboratoria Przyszłości. Dzieci samodzielnie kroiły owoce i przyrządzały sałatkę przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem.
Własnoręcznie zrobiona sałatka wyśmienicie smakowała małym kucharzom.
Uczniowie klasy 3a poznali drogę od ziarenka do bochenka. Oglądali kłosy zbóż, próbowali ich ziaren, a następnie samodzielnie upiekli chleb. Dowiedzieli się również skąd się bierze mleko w sklepie i jakie produkty z niego powstają. Samodzielnie wykonali masło i próbowali pysznej maślanki, która powstała przy jego produkcji. Oczywiście w trakcie pracy wykorzystywali przedmioty zakupione w ramach programu Laboratoria Przyszłości. Zapachy unosiły się po całej szkole. Samo zdrowie.